Stichting Vrienden van Burgh heeft een  Cultureel ANBI Status

Like ons ook op Facebook!

Onze laatste concerten en activiteiten georganiseerd door de SVVB:


Juli 2018:

Peter en de wolf  terugblik op een spannend concert

Heb jij weleens met het puntje van je tong tussen je lippen naar een concert geluisterd? De hoorn , de fluit, de hobo en de klarinet mrt de fagot ze openden het muzikale verhaal van een ondeugend jongetje dat niet naar zijn opa luisterde……Vol spanning en muisstil werd er naar het verhaal geluisterd dat Renée Van Brakel vrijdagavond in de Burghse Kerk zo boeiend vertelde. En toen daar opeens een vogeltje rondvloog om iedereen te waarschuwen en een eend waggelend in het veilige water dook was daar opeens een wolf met ijzige tanden en fonkelende ogen.

Vanaf mijn plaats in de kostersbank kon ik de enthousiaste snuitjes van onze kleine gasten goed zien, maar ook de volwassenen  genoten van het kostelijke spel van het Zeeuws Blaaskwintet. Hulde en dank voor deze prachtige avond!  


Reacties van onze leuke activiteiten georganiseerd door de SVVB

Neptunes


"Waardering van de dirigent Monty van Velzen"`


Beste zangers en muzikanten,

Het optreden in Burgh gaat de boeken in als een speciaal optreden.
De akoestiek in de kerk gaf een geweldige 'boost' aan de zang en de muzikale begeleiding. 
Chapeau voor de solisten die met hun stem de kerk tot in de achterste bank wisten te bereiken. Het was wellicht wat onwennig zonder microfoon in de hand of voor je neus, maar het kon echt in deze ruimte.
Zaterdag 11 november in Zierikzee (uiteraard) weer met versterking.
Zelf ben ik dan verhinderd, dus mogen jullie naar het nieuwe gebit van Cees kijken.......
Oud-dirigente Elvira Vos (velen van jullie kennen haar) was verrukt over zoveel kwaliteit van het koor en de muzikanten en dat is een van de vele complimenten die ik na afloop mocht ontvangen.
De fles wijn (biologische wijn uit Toscane) is inmiddels open en smaakt prima!

Sax'o'Holic 8 Juli 2017Sax ‘a ‘holic is een vrolijk muziek gezelschap, dat met een swingend

programma , een vrolijk noot blaast op vijf verschillende saxofoons.

Dat was voor het bestuur van de SVVB een een reden hen uit te nodigen voor

een inloopconcert ter gelegenheid van de tentoonstelling , georganiseerd

door atelier de Kaai uitgenodigd door de werkgroep Zomeractiviteiten van

de kerkelijke gemeente Burgh.

Het prachtige weer van afgelopen zaterdag maakte dat met vele geblazen

noten oude en nieuwe slagers de lucht vervulden. Hoewel op deze

zaterdagmiddag de meeste Burghenaren hun boodschappen kennelijk al thuis hadden waen er toch

veel voorbijgangers en toerende wielrijders die met een glimlach naar dit enthousiaste gezelschap

luisterden. Alle naar buiten gesleepte stoeltjes waren voortdurend bezet en dankten de musici met

een hartelijk applaus. Met enkele toegiften werd het concert beëindigd en kregen de Blazers uit

Oude Tonge behalve een hartelijk dankwoord allen als blijk van waardering een dieprode roos
Windbroke 18 Maart 2017


Drie musketiers op bres voor knus kerkje Burgh


Het is misschien wel het meest knusse kerkje van Schouwen-Duiveland. En in ieder geval de oudste protestantse kerk in de regio. Toch waait er een frisse wind door de kerk van Burgh, met dank aan de paar maanden oude stichting Vrienden van Burgh.


Zaterdag haalden zij de Zeeuwse folkformatie Windbroke binnen. Gratis toegankelijk. ,,We willen de drempel naar beneden krijgen'', zegt Emmy Scholte (85) uit Ouddorp. ,,Dit moet zowel een kerk als een pleisterplaats kunnen zijn'', voegt Jan Hogendoorn (76) uit Burgh toe.  


Het tweetal is eigenlijk op een leeftijd om achterover te leunen, maar de kerk van Burgh gaat beiden aan het hart. ,,En dan kun je kiezen: maken we er een warenhuis van of een danskapel of breken we het helemaal af? Dat zouden heel veel Burghenaren toch echt niet willen. De kerk heeft een geweldige uitstraling. Maar dan moeten we er wel iets voor doen.'' 

Met Wilma Vredenbregt vormen deze drie musketiers de organisatie Vrienden van Burgh, die als missie heeft behoud van het monumentale gebouw en de vitaliteit vergroten. Dat gaat niet alleen de kerkelijke gemeente (zo'n 240 gemeenteleden waarvan er zo'n 60 actief kerken) aan, maar ook de rest van de dorpelingen. ,,De kerk maakt cultuurhistorisch deel uit van deze plaats.''


Maandelijks staat er een activiteit op het programma, waarbij variatie sleutelwoord is. Veel muziek, maar ook Kunstschouw en een beurs voor kinderkleding vinden een plek onder dak. De kerk gaat richting derde fase van een omvangrijke restauratie. Veel van de aanpassingen die binnen zijn gedaan, hebben de kerk geschikt gemaakt voor multifunctioneel gebruik. De vloer (mét vloerverwarming) is vernieuwd, het middendeel is voorzien van verplaatsbaar meubilair, het balkon is verbreed en toilet en keuken zijn vernieuwd. De derde fase gaat vooral over de buitenkant van de kerk. 


Uiteindelijk moeten alle activiteiten ook geld (via entree of vrijwillige donaties) in het laatje brengen. Dat geld wordt, samen met sponsorgeld en subsidies, voor de opknapbeurt gebruikt. 


Bron: PZCTitanic 2 December 2016


Op vrijdagavond 2 december j.l. beleefden wij als Stichting SVVB onze eerste ervaring door een muzikale ontmoeting in onze gerestaureerde kerk van Burgh.

Een laagdrempelige ‘’pleisterplaats’’ waar we elkaar in verschillende culturele en maatschappelijke doeleinden kunnen omarmen.

Een bijzonder woord van dank aan de voorzitter van de Kerkenraad Hans Nagtegaal voor zijn ondersteuning om dit gebruik in deze kerk te mogen benutten.

In de nieuwe multifunctionele ruimte werd ons een nieuwe muzikale belevenis in een Try-Out met schitterende muziek en vocale stemmen door het Muziektheater Zeeland uit Middelburg aangeboden.

De voorzitter sprak van een smaakvolle musical avond welke door dit Muziektheater in een Try Out van het schip TITANIC in klank en zang werd gepresenteerd.

Het gastoptreden van dit muziektheater werd met passie en beleving door deze musical Tytanic volledig tot uiting gebracht. Met veel dank voor hun inzet en muzikale begeleiding werd als dank door ons bestuur voor iedere gastmedewerker een gerbera bloem uitgereikt.


Met lovende woorden van dank en goede muzikale vaardigheden namen wij afscheid van een enerverende avond.


Consort of Voices 10 December 2016


Op zaterdag 10 december j.l. ontving onze stichting in onze nieuwe ontmoetingsruimte van de kerk in Burgh het Barock ensemble Consort of Voices.

Een overweldigde opkomst van bezoekers bevestigde de reputatie van dit professionele ensemble . Zij brachten een prachtig varierend muziek programma

van Weihnachts.-en Kerstliederen. De Barock muziek weerklonk in de sfeervolle akoestische ruimte als in een concertzaal ! Het optreden werd afgesloten om daarna met elkaar het glas te heffen in een gezellig samenzijn.


In een woord: “Hartelijk dank voor deze smaakvolle avond.”


Een voor straks welkom thuis.